Чуждестранни лектори

Проф. Андрю Финли е име със световна известност, признат с усилията си за превръщането на дерматологията в специалност, насочена към пациента и неговото качество на живот. Той ще остане в историята на дерматологията с авторството на някои от най-често използваните „инструменти“ на съвременния дерматолог като въпросника за качество на живот – DLQI, правилото на десетките (BSA>10, PASI>10, DLQI>10) за отграничаване на пациенти със среднотежък и тежък псориазис и т.нар. „fingertip unit“.
Проф. Финли е преподавател по клинична дерматология в Cardiff School of Medicine. Носител на множество награди за изключителния му принос към съвременната медицина, почетен член е на 7 и е член на 6 национални и европейски дерматологични дружества. Изнесъл е над 120 лекции като поканен лектор в Обединеното кралство и над 200 като поканен лекар по целия свят, както и почетни лекции като Dowling Oration (2000), Hebra Lecture, Austria (2003), Albert Neisser Lecture, Poland (2007) и World Congress plenary lecture, Seoul, (2011). Взима участие в редколегиите и управителните съвети на множество научни списания и медицински дружества. Автор е на над 400 научни статии с H-Index (Google Scholar) = 74.

 

Проф. Свен Малте Джон е председател на катедрата по дерматология и медицина на околната среда в Университета в Оснабрюк. Като водещ експерт в областта на професионалната дерматология и алергология, научните интереси на Проф. Малте Джон включват научна оценка на систематични интердисциплинарни подходи за превенция на професионални кожни заболявания с аакцент върху стратегиите за образование на работниците („модел на Оснабрюк“). Тази концепция се прилагана в цяла Германия с доказан успех. Бил е експерт на СЗО и МОТ в продължение на много години.
Проф. Малте Джон е председател на работна група по професионални кожни заболявания на „Европейска академия по дерматология и венерология“ (EADV), участва в научни комитети по професионални дерматози и координира международни проекти за превенция. Работи по разработването и прилагането на Европейски стандарти за профилактика на професионални кожни заболявания, от иритативен и алергичен контакт дерматит до професионален рак на кожата. Проф. Малте Джон е кандидат за председател на Българо-немското дерматологично дружество.

 

Проф. Петер Елснер е почетен професор по дерматология в Университет Фридрих Шилер, Университетска болница Йена, Йена, Германия. Научните му интереси включват професионални дерматози, контактен дерматит, дерматотоксикология, дерматофармакология и неинвазивни методи в дерматологията. Той е автор на повече от 700 научни статии в Medline и редактор на повече от 20 книги. Участва в национални и международни изследвания в областта на дерматоепидемиологията, както и в клинични проучвания при контактен дерматит и дерматит на ръцете.
Професор Елснер е член на борда на Германското дружество по дерматология (DDG) и в момента е президент на Международното дружество по дерматология в тропиците (ISDT). Освен това преди това той е бил президент на Международното дружество по биоинженерство на кожата (ISBS) и на Германската работна група по професионална дерматология (ABD). Той се присъединява към ICDRG през 1999 г. и е настоящият секретар. Той също е член на Германската група за контактен дерматит, както и на Европейското дружество по контактен дерматит (ESCD).
Проф. Елснер е дългогодишен председател на Българо-немското дерматологично дружество, а под негово ръководство в Германия работят и са се обучавали редица български дерматолози.

 

Проф. Петер Кол е ръководител на Клиниката по дерматология и венерология в Университетската болница „Вивантес“ на Медицински университет „Шарите“ в Берлин. Той е възпитаник на Университета в Хайделберг, специализирал е в университети в САЩ, Унгария и Белгия. Автор е на 155 научни доклади с импакт фактор. Член е на Кралската академия по дерматология на Великобритания и на Международното дерматологично дружество.
С негово съдействие в Германия са специализирали специалисти от България. Проф Кол е дългогодишен приятел на българската дерматология, който е участвал в множество обучения и иновативни оперативни техники, включително и в България.

 • Почетен доктор на Тракийския университет в Стара Загора
 • Дерматолог, венеролог, алерголог, дерматохирург, дерматопатолог
 • Роден в Сегед, завършва гимназия в Щутгарт, медицински науки в Лиеж, Аахен и Бон.
 • 3 години лабораторно обучение в Института по имунология и серология на Хайделбергския университет, 1 година изследователско обучение в Университета на Вашингтон в Сиатъл.
 • 13 години в катедрата по дерматология и венерология на Хайделбергския университет, 20 години директор на катедрата по дерматология и венерология на болничната верига Vivantes в Берлин, академична учебна болница на Университетската медицина Charité в Берлин, в момента работи в частна практика в Берлин.
 • 12 години тясно сътрудничество с катедрата по дерматология и венерология на Тракийския университет в Стара Загора (проф. Евгения Христакева) в областта на дерматохирургията на акне инверса/хидраденитис супуратива.

 

 

 

Проф. Йоахим Флур е преподавател в Катедрата по дерматология, венерология и алергология, Charité – Universitätsmedizin Berlin. Участва в клиничното преподаване на дерматология, алергология и имунология в програмата за MD на Charité и организира курсове по физиология на кожата и имунология.
Той има дългогодишен опит в научните изследвания на епидермалната бариера и нейните функции, свързани с различни дерматологични състояния и козметични науки. Настоящите му изследователски дейности се фокусират върху разбирането на регулаторната роля на мастоцитите в епидермалната бариерна функция, както и върху проблема на чувствителната кожа. Автор е на над 160 публикации (h-индекс 54).

 

 

 

Falk Bechara

Проф. Фалк Бехара, известен кожен хирург, бивш президент на Германското общество по дерматологична хирургия (DGDC), играл водеща роля в множество научни изследвания – и е бил назначен за доцент в Медицинския факултет на Рурския университет в Бохум. През 2014 г. работи като началник на Клиниката по дерматология и на отделението по дерматологична хирургия.

Проф. Фалк Бехара разполага с изключителна експертиза в лечението на кожни тумори, рани и гноен хидраденит (акне инверса). Практикува в Католическата Клиника в Бохум използвайки най-съвременните диагностични методи като обикновена и видеодерматоскопия, ултразвуково изследване на кожата и оптична кохерентна томография (ОКТ).

 

 

Проф. Ивана Бинич е ръководител на Клиниката за кожни и венерически болести в Ниш, където работи повече от 30 години и записва множество клинични успехи. Тя е професор в Медицинския факултет на Университета в Ниш от 2005 г. и член на Международната лига на дерматолозите, Европейската асоциация на клиничните изследователи (EACR), Европейската академия по дерматовенерология (EADV), Европейската асоциация на Козметична и естетична дерматология (ESCAD), Асоциацията на дерматовенеролозите на Сърбия и Асоциацията на сръбските флеболози. Тя е президент на ASKED и почетен член на Асоциацията на македонските и българските дерматолози. Публикувала е голям брой професионални и научни статии в референтни медицински списания.

 

 

 

Проф. Андрей Петров е началник на отделението по дерматовенерология и естетична дерматология в болница „ACIBADEM SISTINA“.

Той е асистент във Факултета по медицински науки – UGD в Щип, където преподава следните предмети: дерматовенерология, медицинска етика и здравен мениджмънт. От 2019 г. той е ръководител на учебната програма по обща медицина във Факултета по медицински науки – UGD в Щип. Участва активно в организирането и участието в международни конференции и симпозиуми. Автор е на множество научни и професионални трудове.

Проф. Петров е член на няколко професионални асоциации: Лекарската камара на Република Северна Македония; Асоциация на дерматовенеролозите на Македония; Американска академия по дерматология; Европейска академия по дерматовенерология; Световна дермоскопска асоциация; Европейска асоциация по естетична и козметична дерматология.

 

Проф. Илия Лефтеров от Департамента по околна среда и професионално здраве на Университета в Питсбърг, САЩ  има докторска степен от Медицинска Академия София, България и докторска степен по биохимия и молекулярна биология от Българската академия на науките. Специализирал е пренатална диагностика на наследствени заболявания в Университета на Копенхаген, Дания, човешка молекулярна генетика в Института по човешка генетика, Университет на Гьотинген, Германия, и молекулярна фармакология в Катедрата по фармакология, Медицинския факултет на Университета в Питсбърг.

 

 

Д-р Бернадет Де Силва е консултант дерматолог в Университетската болница в Лутън и Дънстейбъл, със специален интерес към дерматологията при деца и възпалителни кожни заболявания. Тя притежава квалификации MBBS и FRCP. Д-р Де Силва завършва обучение в Лондон и Единбург и след това се присъединява към Университетската болница в Лутън и Дънстейбъл през 2001 г. Нейната експертиза е съсредоточена в лечението на кожни неоплазии, педиатрична дерматология и възпалителни кожни заболявания.

 

 

Проф. Яцек Цезари Шепетовски е полски дерматолог и венеролог , професор по медицински науки, почетен доктор . Ръководител на катедрата и клиниката по дерматология, венерология и алергология на Медицинския университет във Варшава. Piastów Śląskich във Вроцлав, президент на Полското дерматологично дружество (2008–2016 и от 2023 г.). Основните му научни интереси са пруритус , психодерматология, хидраденит супуратива и клинична имунология с особен акцент върху хроничното кожно възпаление.

 

 

 

Доц. Станислава Цанева е ръководител на Флебологично-ангиологичното отделение в Университетската клиника по дерматология във Виена, Австрия, Медицински университет Виена. Завършила е медицина във Факултета по медицина в Стара Загора. Дерматолог, специалист по венозни заболявания и васкуларна медицина, член на Европейската академия по дерматология и венерология, член на управителния съвет на Австрийското дружество по флебология и дерматологична ангиология, член на Австрийското дружество по дерматология и венерология, член на Австрийското дружество по дерматохирургия, член на Австрийската работна група по естетична дерматология и козметология, член на Австрийската работна група по фото медицина.

Д-р Волфганг Хегенбарт е специалист по дерматология и венерология, старши лекар в Клиниката по дерматология в Vivantes-KH Berlin-Neukölln, ръководител на дерматохирургията, допълнителна квалификация в дерматохистологията, алергологията, консултант дерматолог във Великобритания, представителство на практиката в Берлин, частна практика в Praxen, член на Немското дружество по дерматохирургия, Берлинското дерматологично дружество, Групата за дерматологична хистология.

 • Дерматолог, венеролог, алерголог, дерматохирург, дерматопатолог
 • Роден в Берлин, завършва гимназия в Дортмунд
 • Следвал биология и медицина в Мюнстер, Бохум, Грайфсвалд и Берлин
 • Докторска степен в Института по съдебна медицина на Свободния университет в Берлин
 • Асистент-лекар по дерматология в Университет „Ернст Мориц Арндт“ в Грайфсвалд
 • Специалист по дерматология в болница „Вивантес“ Берлин Фридрихсхайн
 • Старши консултант дерматолог в болница „Вивантес“ Берлин Нойкьолн, отделение по дерматохирургия
 • Субспециализация в дерматопатология
 • Временен консултант дерматолог в Обединеното кралство, NHS Англия и NHS Шотландия
 • В момента работи в CityPraxen Berlin (https://www.citypraxen.de/) като дерматолог, дерматохирург и дерматопатолог в частна практика

 

Д-р Фридерике Й. Бенцел е специалист по кожни и венерически заболявания, старши лекар в Клиниката по дерматология и флебология на Вивантес Клиникум им Фридрихсхайн, ръководител на дерматохирургията.

 • Дерматохирург, дерматолог, дерматопатолог
 • 2002 – 2009: Медицински науки в Берлин, болница Charité и Барселона, Universitat Autónoma
 • 2007 – 2012: Докторска степен по невропсихология, катедра по неврология, болница Charité в Берлин
 • 2009 – 2010: Резидент в медицинската практика на д-р Адлер
 • 2010 – 2015: Резидент в катедра по дерматология и венерология, болница Vivantes в Берлин Нойкьолн
 • 2016 – 2017: Старши лекар в катедра по дерматология и венерология, болница Vivantes в Берлин Нойкьолн
 • 2017 – 2018: Дерматохирургия, пластична хирургия и естетична дерматология в частна медицинска клиника, Dermatologikum Berlin
 • 2018: Субспециализация в дерматопатология
 • 2018 до сега: Старши лекар в катедра по дерматология и флебология, болница Vivantes в Берлин Фридрихсхайн, специализирана в дерматохирургия

 

 

 

Д-р Карин Фогт е специалист по дерматология и венерология с допълнителни квалификации във флебология, ултразвук на кръвоносните съдове на крайниците и алергология. Основните й интереси са в консервативната и хирургичната флебология, както и в дерматохирургията.

 

 

 

 

 

 

Prof. Suzanna Nikolovska (North Macedonia)

Български лектори

Чл. кор. Проф. Николай Цанков, дмн.
Проф. Евгения Христакиева, дм.
Проф. Мирослава Кадурина, дмн.
Проф. Димитър Господинов, дмн.
Проф. Развигор Дърленски, дмн.
Доц. Карен Мануелян, дм.
Доц. Жана Казанджиева, дм.
Доц. Ивелина Йорданова, дм.
Доц. Румяна Янкова, дм.
Доц. Валентина Брощилова, дм.
Доц. Ива Гаврилова, дм
Д-р Таня Ганчева, дм.
Д-р Радостина Делийска
Д-р Мирослав Драголов
Проф. Юлиан Ананиев, дм.
Д-р Драгомир Дарданов
Д-р Ален Петров